BoJo yoga

Een yogales waar een lichte bamboestok je helpt om oefeningen makkelijker, krachtiger en met meer evenwicht uit te voeren.

Zin in iets nieuws? Welkom in deze nieuwe yogareeks.

Tijdens een zware ontsteking in het schoudergewricht zocht ik naar een andere toegankelijke manier om verder yoga te beoefenen. Zo kon ik spieren, bindweefsel en schoudergewricht mobiel houden en laten herstellen.

Ik greep terug terug mijn oude passie in het vendelzwaaien, vertraagde een aantal basis zwaaibewegingen, en paste de stok aan. De combinatie van yoga en vendelen vulde ik verder aan met met de grote variatie aan stokoefeningen wereldwijd.

Zo ontstond mijn eigen BoJo Yoga.

Vanwaar de benaming BoJo Yoga?

Jo (letterlijk vertaald "stok" ) en Bo (letterlijk vertaald "staf") zijn oefenwapens of houten stokken, die in veel verschillende traditionele gevechtsporten worden gebruikt zoals bijv aikido en jiu-jitsu. De oorsprong is terug te vinden in het feodale Japan van de 15de eeuw. Door een ban op het gebruik van wapens bij de gewone bevolking en monniken op het eiland Okinawa, zocht men naar een alternatief om zich te verdedigen tegen overvallen van de wel gewapende samoeraiclans. Men vervaardigde uit houten landbouwgereedschappen de Bo en Jo. In deze lessen draaien we de tijd terug en gebruiken we deze stokken niet als wapen maar als hulpmiddel bij de yogaoefeningen.

Ik gebruik 2 stok-maten: de Bo is 182cm lang, de Jo meet 126cm.


Verwacht geen gevechtsport, maar een echte yogales waar de Bo/Jo verlengt, verzacht, versterkt of je beweging vergemakkelijkt.

Deze lessenreeks helpt jou in

  • bewustwording (leren omgaan met de reikwijdte van de stok)

  • loslaten (leren vertrouwen op het gebruik van een Bo of Jo in de yogahoudingen

  • grenzen stellen (leren jouw tempo aan te passen aan de stok)

  • zelfgroei (leren in het toepassen van de basisbewegingen tot meer complexe)

​​

Wanneer en waar?

Bij mooi weer worden de yoga Flow lessen elke woensdag vervangen door BoJo yoga.

Deze lessen gaan outdoor door, omdat we veel plaats in beslag nemen met de zwaaibewegingen. De locatie buiten is ofwel in Wambeek bij Touch of Flow ofwel op een mooie locatie in de natuur in Roosdaal.

Ik geef ook als gastdocent BoJo Yoga bij de yogastudio "Levenscirkel" in Sint-Martens-Bodegem. Je kan deze vinden op de site van Levenscirkel op onderstaande link.

Opgelet

Ben jij herstellende van een polsfractuur of heb jij overduidelijk overbelaste polsen? Dan is dit niets voor jou.

Meer info over LEVENSCIRKEL
Meer info over TOUCH OF FLOW